Het verheerlykt Nederland 1745-1774

 


 

Titel

 

-

 

Het dorp Veenendaal

 

Annotatie

-

m.b.: 271, 272.
m.o.: titel
l.o.  : J.d.B. del.
r.o. 
: H.S. f.

Jaar

-

1753

Techniek

-

Ets

Maker

-

Hendrik Spilman (1721-1784) naar een tekening van Jan de Beijer (Beyer) (1703-1780)

Afmeting (h x b)

-

6,8 x 20 cm.

Bijzonderheden

 

-

Afkomstig uit:
Het verheerlykt Nederland of Kabinet van hedendaagsche gezigten van steden, dorpen, sloten, adelyke huizen, kerken, torens, poorten Ö in en omtrent alle de byzondere Vereen. Nederl. ProvinciŽn. ; Door vermaarde kunsttekenaren na het leven getekend en in ít koper gebragt. Dienende tot opheldering der beschryvinge van den tegenwoordigen Staat der Vereen. Nederlanden.
Uitgegeven te Amsterdam bij Isaac Tirion, 1745-1774.

Extra informatie

 

-

Veenendaal gezien uit het zuiden. De weg rechts is de Kerkewijk, eigenlijk de naam van het water er langs. De huisjes op de achtergrond zijn die van de huidige Hoofdstraat. Op het veld in het midden en links stapels drogende turf. Hendrik Spilman maakte een koperets naar Jan de Beijerís tekening. Hij voegde een enkel figuurtje toe en varieerde enigszins in de plantengroei.                                                                                          Ref.: Oud Veenendaal, maart 1988, blz. 18
         
Geschiedenis van Veenendaal, Veenendaal 2000, blz. 152/153.

Veel bezitters van deze prent realiseren zich niet dat ze slechts een halve bladzijde, resp. een halve ets hebben. Toeval of een goede kennis van de bestuurlijke verhoudingen bracht Spilman ertoe om Rhenen en Veenendaal op ťťn etsplaat samen te brengen. Omdat deze etsen uitvouwbaar zijn ( 1 of 2 vouwen, afhankelijk van het formaat van de editie waarin ze waren opgenomen) hebben ze twee (pagina)nummers.
Als u de complete plaat wil zien, klik dan hier.

ph01a85                                                      Externe links:  |  Darink delven op Schouwen  |  Het prenten-ABC  |  Het turfschip van Breda  |


Copyright © Paul Hageman (NL) 2005

Deze site kan het best bekeken worden in een schermresolutie van 1024 x 768 pixels met Microsoft Internet Explorer 4+ of  Netscape Communicator 4+.