De 'Berting Inventarisatie'


In de jaren vijftig van de 20e eeuw vatte ene heer A. Berting uit Den Haag het plan op om een boek  samen te stellen:  
Gemeentewapens, -stempels en -stadhuizen
.  
Daartoe maakte hij van iedere gemeente in Nederland een kaartje met daarop de gemeentenaam en 3 vakken. Vak één toonde het handgeschilderde gemeentewapen en de vakken 2 en 3 waren bestemd voor het gemeentestempel en de handtekening van de burgemeester. Iedere gemeente in Nederland kreeg een brief met een aantal vragen (zie links) alsmede het te completeren kaartje.

Ook Veenendaal ontving de brief en op 20 juni 1959 werd deze beantwoord (zie onder). De kaart werd voorzien van het gemeentestempel en de handtekening van burgemeester Bakker. Ook kreeg de heer Berting vier suikerzakjes.
Voor zover is na te gaan, werd het boek nooit uitgegeven. Tussen 1995 en 2000 werd de complete collectie kaartjes en brieven verkocht aan de handel en kwam vervolgens in handen van verzamelaars.
Het kaartje voorzien van het gemeentestempel en ondertekend door burgemeester BakkerExterne links:  |  Darink delven op Schouwen  |  Het prenten-ABC  |  Het turfschip van Breda  |


Copyright © Paul Hageman (NL) 2005

Deze site kan het best bekeken worden in een schermresolutie van 1024 x 768 pixels met Microsoft Internet Explorer 4+ of  Netscape Communicator 4+.